Ik wil bijleren

Trefdag rond laaggeletterdheid

Hoe help je laaggeletterde cursisten om hun competenties te ontwikkelen? Kom op vrijdag 2 juni naar de trefdag over laaggeletterdheid, georganiseerd door het centrum voor basiseducatie Brusselleer. Je krijgt er tips en inzichten vanuit verschillende domeinen en disciplines.

Laaggeschoolden hebben het soms moeilijk in onze gedigitaliseerde en complexe samenleving. Maar zij niet alleen. Ook in hogere modules blijft laaggeletterdheid een aandachtspunt. Naast inzichten om hiermee om te gaan, wissel je ook ideeën en ervaringen uit en versterk je je lerend netwerk.

Voor Wie? Voor alle lesgevers die bij een Brussels CVO werken.

Wanneer? vrijdag 2 juni 2017 van 12.30 u. tot 16.30 u.

Waar? Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Emile Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel

Inschrijven? mail naar ludwig.willaert@brusselleer.be

Programma:

  • 12.30 u. – 13 u. onthaal
  • 13 u. – 13.30 u. inleiding en situering van het ‘plan geletterdheid’
  • 13.30 u. – 14.30 u. sessie 1
  • 14.30 u. – 14.45 u. pauze
  • 14.45 u. – 15.45 u. sessie 2
  • 15.45 u. – 16.30 u. uitwisselen bevindingen en delen van kennis met een hapje en een drankje

Deelnemers kiezen 2 sessies:

  • Didactiek op maat. Welke werkvormen gebruik je best met laaggeletterde cursisten? Hoe pas je bestaande methodes aan? Hoe stem je werkvormen af op laaggeletterde cursisten?
  • Nederlands leren: kraak de code. Hoe besteed je bij elk niveau Nederlands aandacht aan lees- en schrijfvoorwaarden? Hoe laat je cursisten wennen aan het Nederlands? Hoe gebruik je geschreven bronnen voor taalontwikkeling en taalbewustzijn? Hoe maak je andersgeletterde cursisten vertrouwd met het alfabet?
  • ICT in de klas. Hoe integreer je ICT in lessen met laaggeletterde cursisten? Hoe stimuleer je de digitale vaardigheden van je laaggeletterde cursisten? Welk materiaal en welke werkvormen zijn het meest geschikt?
  • Haal de leerkracht uit je cursist. Hoe maak je cursisten cognitief sterker? Hoe kan je in je huidige lesaanpak en met je bestaande lesmateriaal aandacht besteden aan ‘leren leren’?

Deze trefdag kadert binnen het Brusselse plan geletterdheid en is een samenwerking van Brusselleer met het Huis van het Nederlands Brussel en de VGC.

NT2-Trefdagen

Het Huis van het Nederlands Brussels organiseert elke 2 jaar een NT2-Trefdag voor de Brusselse lesgevers. De lesgevers volgen workshops rond 1 thema of kiezen de workshops die hen interesseren. Of ze doen inspiratie op bij collega-lesgevers.

Voor wie? Voor alle lesgevers NT2 die bij een Brussels CVO, Brusselleer of VDAB werken.

Wanneer? We maken de datum voor een nieuwe editie van de NT2-Trefdag in september bekend.

Waar? Huis van het Nederlands Brussel, Philippe De Champagnestraat 23, 1000 Brussel