Persbericht: Brusselse werkzoekenden volgen intensieve taalbaden Nederlands

Bij CVO Brussel in Anderlecht gingen vrijdagmiddag een tiental Brusselse werkzoekenden op zoek naar hun ideale job. Een verzorgende, een klusjesman, een cafetariamedewerker en andere professionals maakten zich een paar uur vrij om de – Nederlandstalige – vragen van de werkzoekenden te beantwoorden. Niet evident, als je weet dat ze nog maar 3 weken Nederlands leren. De tien nemen sinds september deel aan een intensief en voltijds taalbad Nederlands. ’s Morgens krijgen ze les, in de namiddag oefenen ze meteen de praktijk. Alles wat ze leren focust op werk en solliciteren.

Het taalbad is nieuw en uniek in heel Vlaanderen en Brussel. Voor het eerst bieden centra voor volwassenenonderwijs (CVO) absolute beginners taallessen aan die zo intensief zijn. Tot nu toe waren zulke trajecten veel exclusiever. Ze bestonden enkel aan universitaire talencentra en bij privétalenscholen.

Dat de intensieve aanpak loont, getuigt ook ex-cursist Ionel Marius Isofache: “Je voelt jezelf snel vooruitgaan en dat is erg motiverend. Na amper twee maanden durf ik al mensen in het Nederlands aanspreken en plots kom ik in aanmerking voor heel wat nieuwe vacatures.” Ook lesgever Oliver Van Damme is enthousiast over zijn nieuwe uitdaging: “Aanvankelijk schrok de hoge intensiteit mij wat af,” zo laat hij weten. “Ik vreesde dat sommige cursisten de leerstof niet behoorlijk gingen kunnen assimileren. Maar die vrees bleek ongegrond. De cursisten zien zichzelf enorm vlug vooruitgaan en dat werkt heel motiverend. De namiddagactiviteiten dragen ook in grote mate bij tot het succes. Cursisten kunnen dan het geleerde onmiddellijk in de praktijk uittesten. ”

Het taalbad in Anderlecht kwam er op vraag van Actiris en de Brusselse VDAB en wordt georganiseerd door CVO Brussel, met ondersteuning van het Huis van het Nederlands Brussel. Een eerste try-out vond succesvol plaats in het voorjaar. Vanaf oktober stapt ook een tweede centrum, CVO Lethas Brussel in het project. Geïnteresseerde cursisten kunnen tijdens en na het taalbad begeleiding krijgen door VDAB: zowel naar een vervolgopleiding als naar werk.